Els videojocs evolucionen i presenten característiques que aporten diferents beneficis. Aquests beneficis es poden veure reflectits en àmbits de la salut, però també en l’aprenentatge, entre d’altres.
1. Beneficis en l'aprenentatge
La ludificació és un tema recurrent en les darreres novetats de videojocs. Jugar 15 minuts al dia millora el rendiment acadèmic fins a un 30 %, segons la Universitat Nebrija. Faciliten la capacitat de retenció, motiven els alumnes perquè compleixin un objectiu, incentiven la participació, i fomenten el treball en equip i el desenvolupament psicomotriu.
Els videojocs educatius serveixen per diversificar l’ensenyament a les aules i fer que l’aprenentatge sigui més divertit i amè per als alumnes.
Tot i això, un altre tipus de jocs també aporten beneficis a l’aprenentatge: els jocs d’acció permeten afegir informació ràpidament en treballar-la a partir de la necessitat de reaccionar ràpidament i prendre decisions, segons la revista American Psychological Association.
2. Beneficis socials
El 70 % dels jugadors reconeixen que juguen amb un o més amics, generalment de manera presencial. Se socialitza i s’aprèn a jugar en equip.
Segons la Universitat Humboldt, en el cas de persones adultes, s’ha vist com gràcies als jocs els usuaris milloraven la seva capacitat de tenir cura d’ells mateixos, tenien més facilitat per participar en diferents activitats i se sentien més motivats per interactuar socialment.
Amb l’evolució dels jocs en línia, cada dia hi ha més jocs col·laboratius als quals podem jugar tant amb els nostres amics com amb altres jugadors de qualsevol lloc del món. D’aquesta manera, es practica i es fomenta el treball en equip.
3. Beneficis en la salut física
Els videojocs que impliquen una acció activa físicament també aporten beneficis a la nostra salut, com demostra la Universitat de Bath.
També aporten beneficis per a persones amb malalties. Per exemple, una nova via terapèutica que consisteix a complementar els tractaments físics que reben els pacients que han patit un ictus, amb teràpies de caràcter atencional, com ara el treball amb videojocs (Basque Center on Cognition, Brain and Language).
4. Beneficis en l'agilitat mental
El cervell també es pot entrenar! En treballar amb reptes a través dels videojocs, el cervell s’activa de manera que es treballa per evitar l’envelliment (Universitat d’Iowa).
De la mateixa manera, en jugar a videojocs també s’estimula la part creativa del nostre cervell, el pensament estratègic i la millora de la memòria (Universitat Estatal de Michigan).
Diversos estudis demostren que l’ús habitual dels videojocs durant la infància i l’adolescència provoca canvis al cervell, tant en l’àmbit estructural com funcional, fet que millora aspectes com l’atenció, la capacitat de fer diverses tasques alhora o la rapidesa a l’hora de reaccionar davant d’algunes situacions.
5. Beneficis en la salut mental
Els videojocs també poden reduir tant la depressió com l’ansietat (Universitat de Califòrnia). A més, cada cop apareixen més videojocs que tracten problemes de salut mental per visibilitzar totes les realitats socials. Consulta el nostre article sobre els videojocs i el reflex de les realitats socials.