Els nostres fills i filles estan creixent en un entorn digital i com a pares és important que els ajudem a utilitzar de manera saludable les noves tecnologies. Els pares i mares hem d’orientar els nostres fills en el tipus de videojoc, el temps que hi dediquen i les franges horàries preferents.

Els videojocs poden ser una excel·lent eina per endinsar-nos amb els nostres fills i filles en un món ple de novetats i ensenyar-los a descobrir les habilitats i destreses que exigeix el seu entorn.

The Good Gamer és un projecte destinat, entre altres grups, a pares que vulguin aprendre i conèixer els beneficis dels videojocs i com poder establir un control de joc cap als seus fills, a més de fer servir eines per a un ús educatiu. Amb un ús responsable dels videojocs, es poden obtenir molts avantatges per als infants.

A continuació podeu consultar el decàleg per a pares per conèixer les claus per a fer un ús responsable amb els videojocs en els més petits.

A més de contingut audiovisual, a The Good Gamer publiquem contingut informatiu sobre els beneficis dels videojocs i les seves aplicacions a la nostra societat actual a partir d’articles i infografies.

ÚS RESPONSABLE DE VIDEOJOCS I RECOMANACIONS PER A FAMÍLIES

Tot i que coneguem aquesta part molt positiva de l'ús de videojocs, també és important mantenir la supervisió als més petits. A la següent infografia compartim algunes recomanacions per fer un bon ús dels videojocs.

BENEFICIS DE L'ÚS DE VIDEOJOCS

Sovint parlem dels beneficis en l'aprenentatge, gràcies a la gamificació, però també hi ha altres beneficis molt importants: socials, físics, mentals...

CONTROLS PARENTALS

Per fer un ús responsable dels videojocs, és important que els pares ajudeu a utilitzar de manera saludable les noves tecnologies i assegurar que es poden divertir amb responsabilitat. Una eina que ofereixen totes les consoles i dispositius són els controls parentals. 

Totes les videoconsoles, dispositius de mà i sistemes operatius Google Play (Android) i iOS (iPhone i iPad) estan equipats amb sistemes de control parental, cosa que permet als pares protegir la privadesa dels seus fills i la seguretat en línia d’acord amb diversos paràmetres. Aquestes eines de control ens permeten:

· Seleccionar quins videojocs poden jugar els nostres fills, segons les classificacions per edat PEGI.

· Limitar l’accés a internet.

· Controlar el temps de joc dels nostres fills i filles.

· Vigilar les comunicacions en línia i l’intercanvi de dades amb altres usuaris.

Recordeu que les famílies que juguen juntes, aprenen juntes. I la millor manera d’entretenir-se i educar alhora és fent un ús responsable dels videojocs, perquè ells es diverteixin i vosaltres us sentiu segurs.

MÉS INFORMACIÓ

COMPRES DINS ELS VIDEOJOCS

CONSOLES

Microsoft Xbox One

Microsoft Xbox 360

Nintendo Switch

Nintendo Wii U

Sony PlayStation 3

Sony PlayStation 4

DISPOSITIUS DE MÀ

Nintendo 3DS (XL)

Nintendo 3DS (XL)

Nintendo DSi (XL)

Sony VITA

TELÈFONS INTEL·LIGENTS, TAULETES I STREAMING

Google Play (Android)

iPhone and iPad (iOS)

Google Stadia

PEGI

Les classificacions per edats són sistemes que s’utilitzen per garantir que el contingut d’entreteniment, com ara els jocs, però també les pel·lícules, els programes de televisió o les aplicacions mòbils, estigui clarament etiquetat amb una recomanació d’edat mínima basada en el contingut que tenen. Aquestes classificacions per edat ofereixen orientació als consumidors, en particular als pares, per ajudar-los a decidir comprar o no un determinat producte a un nen.

La classificació PEGI considera la idoneïtat d’edat d’un joc, no el nivell de dificultat.

Es considera adequat per a tots els grups d’edat. El videojoc no conté sons o imatges que puguin espantar els nens petits. Hi ha una forma molt lleu de violència, en un context còmic o en un entorn infantil. No apareix un llenguatge groller.

El videojoc pot contenir escenes o sons que poden atemorir els nens més petits. Hi ha formes molt suaus de violència (violència implícita, no detallada o no realista).

Els videojocs contenen violència d’una naturalesa una mica més gràfica envers personatges de fantasia o violència no realista envers personatges humans. Pot contenir insinuacions sexuals o postures sexuals, el llenguatge groller present és lleu. Els jocs d’atzar poden estar presents.

Els videojocs arriben a un nivell de violència o activitat sexual al que s’esperaria a la vida real. El llenguatge incorrecte és més extrem. També hi poden ser presents els jocs d’atzar i l’ús de tabac, alcohol o drogues il·legals.

La classificació d’adults s’aplica quan la violència assoleix un nivell tan gran que es converteix en una representació de violència brutal. Hi ha una idealització de l’ús de drogues il·legals. Pot contenir una activitat sexual explícita.

PEGI AJUDA A LES FAMÍLIES A PRENDRE DECISIONS

DESCOBREIX MÉS SOBRE EL SISTEMA PEGI

DESCOBREIX L'APP DE PEGI

DECÀLEG

JUGA AMB ELS TEUS FILLS:
ENTÉN EL SEU MÓN

Juga amb els teus fills a videojocs, endinsa't al seu món i gaudeix amb ells: anima'ls a millorar les seves habilitats i felicita'ls pels seus progressos.

UN VIDEOJOC PER A
CADA EDAT: UTILITZA
EL SISTEMA PEGI

Utilitza la guia de classificació per edats PEGI (Pa European Game Information) per triar els videojocs que més convenen. Aquest codi elaborat per la Federació europea de videojocs ISFE estableix l'edat mínima aconsellable per a cada joc.

ELS VIDEOJOCS TAMBÉ
EDUQUEN, APROFITA-HO

Aprofita tots els avantatges dels videojocs per potenciar les habilitats cognitives dels teus fills, ensenyar-los a planificar i gestionar tasques i consolidar-ne les funcions executives.

EVITA SORPRESES
DESAGRADABLES, COMPRA
SEMPRE EN BOTIGUES
OFICIALS

Compra els videojocs a botigues oficials i descarrega'ls de plataformes i portals online autoritzats, és la millor manera d'evitar virus o enllaços perillosos.

TU MANES EN EL
VIDEOJOC: UTILITZA EL
CONTROL PARENTAL

Descobreix les funcions de control parental de les consoles. Si vols, podràs limitar o dirigir la descàrrega dels continguts de pagament. També podreu supervisar regularment els registres d'activitat i desactivar o eliminar els jocs que considereu inadequats.

LES NORMES LES POSES TU:
QUÈ, QUAN, QUANT I
COM ES JUGA

Pacta amb els teus fills les normes del videojoc: els dies, les hores i els temps de diversió. En horari nocturn és recomanable activar els filtres adequats de llum de les pantalles. Procura que descansin; corregeix postures inadequades i que no forcin la vista. Durant els períodes de vacances, el videojoc pot ser un gran aliat del seu lleure.

PRIMER L'ESCOLA I LES
TASQUES, DESPRÉS JA
PODEN JUGAR

Explica als teus fills que només podran jugar quan hagin acabat els deures i no tinguin tasques escolars.

EL VIDEOJOC, TAMBÉ
EN FAMÍLIA

Organitza 'game parties' a casa, jugar amb la família o amb els amics és molt divertit. Per supervisar el joc dels més petits, una bona opció és situar la pantalla a una zona comú per observar-ne les reaccions i facilitar la interacció entre pares i fills.

CONEIX ALS AMICS DELS
TEUS FILLS, TAMBÉ ALS
VIRTUALS

Coneix els amics virtuals dels teus fills, educa'ls perquè triïn adequadament les invitacions de videojoc per internet. Adverteix-los sobre la cessió de dades personals.

LA FANTASIA ESTIMULA LA SEVA
CREATIVITAT, PERO EVITA
QUE ES CONFONGUI LA REALITAT
AMB LA FICCIÓ


Ensenya els teus fills a distingir entre realitat i ficció, la vida de l'infant també és fora de la seva consola.

COMPRES DINS DELS VIDEOJOCS

La transparència és clau per a la confiança, i la indústria es compromet a proporcionar informació precisa als seus jugadors i consumidors perquè puguin prendre decisions plenament informades sobre els jocs que juguen.

 

Les compres dins del joc, de vegades també conegudes com a microtransaccions, són part del panorama dels videojocs, però estan lluny de ser universals. Els consumidors continuen tenint moltes opcions sense haver de fer cap despesa en el joc. Anualment, només el 10-20 % dels videojocs qualificats per l’IARC i PEGI contenen compres dins del joc. La majoria dels jugadors gaudeixen dels videojocs sense ni tan sols fer una compra.

Amb base a una guia clara existent, la indústria es comunica amb els jugadors, i s’asseguren que les ofertes del joc estiguin d’acordamb la llei del consumidor i que els jugadors tinguin tota la informació que necessiten per sentir-se segurs quan gasten diners.

 

INFORMACIÓ SOBRE LA PRESÈNCIA DE COMPRES AL JOC

Tots els videojocs classificats a través dels organismes de classificació PEGI, tant per a videojocs físics com digitals, i l’IARC per a jocs només digitals, proporcionen informació sobre la presència de compres dins del joc abans de la compra. El 2020, PEGI va afegir descriptors de funcions addicionals per oferir més transparència per a les compres dins del joc que inclouen elements aleatoris (com caixes de botí, paquets de cartes o premis). Aquesta informació es mostra com un avís a l’embalatge físic i als aparadors digitals.

Proporciona una etiqueta més clara i específica per a pares i jugadors per indicar si les caixes de botí i altres mecàniques aleatòries són presents abans de la compra. Amb una guia clara existent, la indústria es comunica amb els jugadors, per assegurar-se que les ofertes del joc estiguin d’acord amb la llei del consumidor i que els jugadors tinguin tota la informació que necessiten per sentir-se segurs.

Segons l’enquesta anual GameTrack, realitzada per Ipsos MORI i encarregada per l’ISFE (2019), el 97 % dels pares enquestats els fills dels quals gasten diners en el joc tenen algun tipus d’acord amb els seus fills respecte a la despesa.

 

Informació transparent sobre la probabilitat de rebre un element aleatori virtual (les anomenades taxes de caiguda)

 

 

La indústria també proporciona informació transparent sobre la probabilitat de rebre un article aleatori virtual. L’agost del 2019, la indústria va anunciar un compromís voluntari per oferir més transparència als consumidors respecte al contingut aleatori que es pot comprar, com les caixes de botí.

Aquest compromís consta de dues parts complementàries: una dels principals fabricants de consoles (Microsoft Xbox, Nintendo i Sony PlayStation) i un compromís corresponent dels editors de videojocs*. El compromís requereix la divulgació de la raresa relativa o la probabilitat d’obtenir elements virtuals aleatoris a les caixes de botí pagades. El compromís de divulgació s’aplica a tots els jocs nous i qualsevol actualització realitzada als jocs existents que posteriorment afegeixin aquest tipus de compra dins del joc. S’ha de fer d’una manera comprensible i de fàcil accés.

Des de l’1 d’octubre del 2020, els principals fabricants de consoles (Microsoft Xbox, Nintendo i Sony PlayStation) exigeixen als editors que revelin les probabilitats d’articles aleatoris pagats (caixes de botí, paquets de cartes) en jocs nous i actualitzacions de jocs.

Alguns editors van començar a proporcionar divulgacions de probabilitat abans del 2019, i altres estan fent el mateix després que es va fer el compromís voluntari l’agost anterior. En cinc mesos, els editors van aconseguir un progrés mesurable en la implementació d’aquest compromís de divulgació voluntària, d’acord amb l’objectiu declarat de fer-lo abans de finals del 2020.

*Activision Blizzard, BANDAI NAMCO Entertainment, Bethesda, Bungie, Electronic Arts, Epic, Konami, Microsoft, Nexon, Nintendo, Sony Interactive Entertainment, Square Enix, Supercell, Take-Two Interactive, THQ Nordic, Ubisoft, Warner Bros. Interactive Entertainment, i Wizards of the Coast.

POLÍTICA DE DIVULGACIÓ
DE PROBABILITAT A XBOX

Microsoft va llançar polítiques de divulgació de probabilitat gairebé idèntiques per a Xbox One i PC amb Windows l’octubre passat, i aquestes polítiques van entrar en vigor l’1 de gener de 2020. Els detalls sobre la política de Windows estan disponibles aquí, a la secció 10.8.4. S’han afegit els mateixos requisits a la guia per a editors d’Xbox, que detalla els requisits per als jocs publicats per a Xbox One.

POLÍTICA DE DIVULGACIÓ DE
PROBABILITAT A NINTENDO SWITCH


Nintendo va llançar la seva pauta de divulgació de probabilitat a mitjans d'abril del 2020, que va entrar en vigència el 13 de maig del 2020.
És part de les pautes tècniques generals de Nintendo que s'han de complir per poder publicar jocs per a Nintendo Switch. Aquestes pautes també s'incorporen als contractes amb els editors de jocs.

 

POLÍTICA DE DIVULGACIÓ DE
PROBABILITAT A PLAYSTATION 4

 

Sony Interactive Entertainment (SIE) va publicar la seva política de divulgacions de probabilitat a principis de juny de 2020. Aquesta política s’aplica a tots els jocs publicats per a la plataforma PlayStation com a molt tard l’1 d’octubre de 2020. Tots els editors han de complir aquesta política, com moltes altres polítiques i requisits tècnics, per a la seva publicació a la plataforma PlayStation. Està incorporada als contractes de SIE amb els editors de jocs.

TOP

Si continuas utilizando este sitio aceptas el uso de cookies. más información

Los ajustes de cookies de esta web están configurados para «permitir cookies» y así ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues utilizando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en «Aceptar» estarás dando tu consentimiento a esto.

Cerrar